Waarom je als ondernemer soms een fuck-it dag (nodig) hebt

Ken je dat? Heb je een mooie planning gemaakt, kan je deze alsnog in de prullenbak flikkeren. Je hond wordt plots doodziek, de oppas belt af, de waterleiding knapt, enz. Super frustrerend natuurlijk. Helaas geeft zo’n bloedchagrijnige mindset alleen maar nog meer stress.

Ik heb vandaag mijn fuck-it dag. Mijn reden? Reuma. Juist op de dag dat ik lekker aan de slag zou gaan bij mijn nieuwe kantoor in Zwolle, geeft een te druk werkschema van de afgelopen weken een boost aan mijn reuma. Grrrrrrr… Maar weet je? Ik vind dat wij als ondernemers wel wat liever voor onszelf mogen zijn. Want man, wat leggen wij die lat hoog. Leg deze op dit soort dagen gewoon even lager. Of nog beter, haal de lat maar gewoon even weg.

Ik ben inmiddels 10 jaar ondernemer en weet al veel langer dat ik reuma heb. Ik heb mijn struggles nog steeds, maar weet inmiddels ook dat ik het los moet laten. FUCK IT. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je kan je klanten toch niet afzeggen? Of dat gesprek met die leverancier? En in je mailbox staan nog 3 mailtjes waar je vandaag op móet reageren. Loslaten, hoe dan?

Hier wat praktische tips voor een positieve fuck-it mindset:

  • Ben je ZZP’er en heb je het gevoel dat je alles alleen moet doen? Weet dat dit niet nodig is. Vraag hulp of huur het in! Heb je al eens gedacht aan een VA (virtual assistent) die jou kan helpen bij vervelende klussen? Een mailing hoef je niet per se zelf te doen. Of een business coach met wie je kan sparren op ondernemersvlak? Dit kan je veel rust geven.
  • Heb je personeel? Stel je eens kwetsbaar op en vertel ze waar je tegenaan loopt. Je zult merken dat je team je graag helpt. En dit geeft jou weer rust en ruimte.
  • Ook fijn als je een team hebt: delegeer! Zijn er taken die je sowieso veel energie kosten? Kijk eens naar de mensen in je team. Heb je iemand in je team die helemaal happy wordt van voorraadbeheer? Die blij wordt van spreadsheets? Laat diegene dan lekker de bestellingen doen.
  • Uitbesteden en delegeren werkt natuurlijk alleen als je de zaken los durft te laten. En vertrouwen hebt in de ander. Let it gooooo! Misschien doet die ander het wel beter dan jij. Had je daar al eens over nagedacht?
  • Durf te gaan werken met een automatiseringssysteem voor je salon. Alle gegevens binnen handbereik. Dat gaat je zoveel tijd en energie opleveren! Echt, gewoon doen. Tegenwoordig kan je niet meer zonder.

Laatste tip: probeer zoveel mogelijk in kansen en mogelijkheden te denken. Geen beperkingen. Dan komt die positieve fuck-it mindset vanzelf! En bovenal: wees lief voor jezelf.

PS: Wil jij als ondernemer meer rust in je kop, zodat je een fuck-it dag beter kan handelen? Leren hoe je jouw personeel beter inzet? En werken aan die positieve mindset? Dan is Business Coaching een goede oplossing om slimmer te gaan ondernemen. Ik kan je daarbij helpen. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mailtje naar info@colourlab.nl, dan kunnen we kennismaken en vertel ik je meer over hoe de businesscoaching werkt. Oh ja, en dan mag je ook gal spuwen over jouw fuck-it dag.’

Groetjes,

Judith de Ridder

 

Hi ik ben Judith van Colourlab. ColourLab is een begrip in de kappersbranche aan het worden. De ene dag sta ik op het podium als expert en de andere dag geef ik een heerlijke workshop Imagestyling aan kappers.