Dit is de grootste valkuil bij het adviesgesprek
12 april 2023 

Dit is de grootste valkuil bij het adviesgesprek

In een persoonlijk advies alleen benoemen dat een bepaalde kleur of haircut je klant mooi staat, maar niet waarom. Wist je dat je klant dat dolgraag wil weten? 

Als professional zie en weet jij wat mooier staat, maar jouw klant heeft geen idee waarom jij voor een bepaalde haircut, haarkleur of styling kiest. En dat jij al die kennis in huis hebt. 

Laat dus niet alleen zien wat je in huis hebt, maar benoem het ook in de eerste minuten van een behandeling. Iedereen wordt beter van een goed advies. Niet alleen je klant, ook JIJ. Want met de juiste adviezen en onderbouwing zal jouw klant eerder ‘ja’ zeggen tegen bijvoorbeeld die uitgebreidere behandeling of tegen dat styling product. 

Maar ja, #hoedan?!

Door alleen te benoemen dat jij iets mooier vindt, gaat je klant minder snel mee in je advies. Want je klant denkt ‘Dat is jouw mening, ìk vind dit mooier’. En dan ben je snel uitgepraat. 

Door dit krachtiger te onderbouwen, zal je klant veel eerder ‘ja’ zeggen tegen je advies. Dat scheelt je niet alleen tijd, het staat ook nog een zelfverzekerd en professioneel en het levert je meer omzet op.

 Ik heb hier even twee voorbeelden voor je:

VOORBEELD 1:

  • NIET DOEN: 'Het is mooier om meer diepte aan te brengen in de balayage.'
  • DOEN: 'Jij hebt veel contrast* in je gezicht, daarom staan diepe kleuren je goed. Bij jou is het dus mooier om meer diepte aan te brengen bij de balayage.'

VOORBEELD 2:

  • NIET DOEN: 'Deze Face Framing past beter bij je gezichtsvorm.' (of gezichtsvorm vergeten te benoemen bij een face framing)
  • DOEN: 'Je hebt een kortere gezichtsvorm. Het heeft een verlengend effect als we de face framing wat hoger inzetten. Op deze manier is je gezicht optisch in balans.'

Merk je het verschil? Jouw klant heeft geen flauw benul wat de impact is van contrast en face framing. Als je dit uitlegt, laat je meteen je expertise zien.

Onbewust doe je dit al, want je hebt als haarstylist een bak aan kennis. Alleen benoem je het meestal niet. Maar ga het eens proberen en ervaar wat het effect ervan is. Hou je me op de hoogte?

Liefs,

Judith

Vond je dit interessant en wil je meer van dit soort praktische tips ontvangen? Meld je dan aan voor de Advies Challenge voor Kappers van 17 t/m 19 april. Deze geef ik voor de allerlaatste keer gratis. Mis ‘m niet!

SCHRIJF JE HIER IN!

*contrast = verschil tussen licht en donker. De mate van contrast in het gezicht, bepaald hoe licht of donker je kan gaan met een haarkleur. Onmisbare kennis dus! Meer weten over contrast, face shaping en de impact van kleur? Zorg dan dat je aanwezig bent bij de challenge volgende week!

 

 

Over de schrijver
Judith de Ridder van Colourlab helpt kappers meer winst uit persoonlijk advies te halen. Judith geeft (online en live) trainingen aan haarstylisten en saloneigenaren. Met haar praktische #hoedan-insteek ontwikkelde zij succesvolle methodes om imagestyling dagelijks toe te passen in de salon.
Reactie plaatsen